Το χαρακτηριστικό σημείο όλης της περιοχής είναι ο Πάρνωνας. Ο Πάρνωνας ή Μαλεβός είναι ο μεγαλύτερος ορεινός όγκος της Πελοποννήσου και καλύπτει ολόκληρη την Ανατολική πλευρά της Αρκαδίας. Η μεγαλύτερη κορυφή του είναι η Μεγάλη Τούρλα (1934μ).
Μισή ώρα από τον Άγιο Πέτρο περνώντας μέσα από ένα χωματόδρομο απίστευτης ομορφιάς περιτριγυρισμένο από πανύψηλα ελάτια μπορεί κανείς να φτάσει στο οροπέδιο του προφήτη Ηλία. Εκεί πραγματικά ο επισκέπτης μένει άφωνος. Στα 1780μ υψόμετρο υπάρχει ένα γραφικό εκκλησάκι, ο προφήτης Ηλίας και μπροστά από αυτόν ένα απίστευτα όμορφο οροπέδιο. Από εκεί μπορεί κανείς να ανέβει στην κορυφή του Πάρνωνα. Η πρόσβαση είναι σχετικά ομαλή και η θέα της κορυφής απίστευτη.
Ο Πάρνωνας είναι γεμάτος από πάρα πολλά γραφικά χωριουδάκια μερικά από τα οποία είναι η Καστάνιτσα, η Σίταινα, ο Πλάτανος, ο Κοσμάς, το Πολύδροσο, ο Άγιος Βασίλειος, ο Χάραδρος. 25 χιλιόμετρα από τον Άγιο Πέτρο υπάρχει ορειβατικό καταφύγιο στο οποίο μπορεί κανείς να διανυκτερεύσει και να κάνει τους περιπάτους του στα επίσημα ορειβατικά μονοπάτια. Η πανίδα του Πάρνωνα περιλαμβάνει πολλά σπάνια και προστατευόμενα είδη πουλιών, θηλαστικών αμφίβιων και ερπετών. Για το λόγο αυτό ο Πάρνωνας έχει χαρακτηριστεί οικολογικό πάρκο.
Μόλις 5 χιλιόμετρα από τον Έλατο βρίσκεται ο Άγιος Πέτρος. Ο Άγιος Πέτρος είναι ένα γραφικό κεφαλοχώρι χτισμένο στα 950μ υψόμετρο στις πλαγιές του Πάρνωνα. Απέχει 34 χιλιόμετρα από Τρίπολη και 30 χιλιόμετρα από το Άστρος. Η περιοχή και εδώ είναι κατάφυτη από καστανιές, καρυδιές, κερασιές, πλατάνια και πουρνάρια. Στη γραφική κεντρική πλατεία του, στην οποία δεσπόζει η επιβλητική μητροπολιτική εκκλησία των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, μπορεί κανείς να βρει αρκετές παραδοσιακές ταβέρνες και καφενεία.
Ο Άγιος Πέτρος παρουσιάζει αρκετή τουριστική κίνηση, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες. Προσκυνητές της Μονής Μαλεβής και ορειβατικοί σύλλογοι με προορισμό τον Πάρνωνα αποτελούν το κύριο μέρος του τουρισμού. Στο χωριό λειτουργεί ξενοδοχείο, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, καφενεία, παντοπωλεία και φούρνος.
Πριν φτάσει κανείς στον Έλατο συναντά το κεφαλοχώρι των καστριτοχωριών το Καστρί, το οποίο παλιότερα ονομαζόταν Άγιος Νικόλαος. Είναι χτισμένο στα 940μ υψόμετρο. Απέχει από την Τρίπολη 25 χιλιόμετρα και 40 χιλιόμετρα από το Άστρος. Και το Καστρί όπως και τα άλλα χωριά της περιοχής είναι κρυμμένο μέσα στις καστανιές και στα πλατάνια. Στην όμορφη κεντρική πλατεία του χωριού με το μεγάλο επιβλητικό πλάτανο μπορεί κανείς να βρει καφενεία, ζαχαροπλαστείο και ταβέρνες.
Στην περιοχή βρίσκονται 2 γραφικά μοναστήρια.
Η Μονή Μαλεβής και το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου.
Κάτω από το χωριό Ωριά ξεκινά επιβλητικό φαράγγι στο οποίο περνά ο ποταμός Τάνος. Εκεί απέναντι από το χωριό Περδικόβρυση βρίσκεται σκαρφαλωμένο μέσα στα βράχια το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου.Φτάνοντας κανείς εκεί μέσα από μια υπέροχη διαδρομή, μένει άφωνος από την απίστευτη ομορφιά που θα συναντήσει. Το μοναστήρι είναι στην κυριολεξία χτισμένο μέσα στα βράχια. Πηγαίνοντας στα ακριανά μπαλκόνια του και κοιτάζοντας κάτω, πραγματικά βρίσκεσαι στον αέρα. Κοιτάζεις τα βράχια και σκέφτεσαι πως είναι δυνατόν να χτίστηκε το μοναστήρι στο σημείο αυτό. Στο μοναστήρι υπάρχει συνήθως κάποιος μοναχός, ο οποίος το κρατά ανοιχτό για τους επισκέπτες. Το μοναστήρι γιορτάζει στις 6 Σεπτέμβρη.
Φεύγοντας από τον Άγιο Πέτρο και πηγαίνοντας προς Άστρος σε 5 χιλιόμετρα συναντά κανείς στις πλαγιές του Πάρνωνα το ξακουστό μοναστήρι της Μονής Μαλεβής. Το μοναστήρι βρίσκεται χτισμένο μέσα στα ελάτια του Πάρνωνα. Χιλιάδες προσκυνητές επισκέπτονται το μοναστήρι όλο το χρόνο από διάφορα σημεία της Ελλάδος. Εκεί βρίσκονται μόνιμα αρκετές καλογριές και υπάρχουν ξενώνες για τη διανυκτέρευση των προσκυνητών. Το μοναστήρι γιορτάζει στις 23 Αυγούστου.