Το Χωριό

33

Ο Έλατος Κυνουρίας (Δραγαλεβός) είναι ένα μικρό ορεινό χωριό χτισμένο στα 840μ υψόμετρο, μέσα σε ένα  καταπράσινο τοπίο στο οποίο τα πλατάνια και οι καστανιές κυριαρχούν. Βρίσκεται ανάμεσα στα δύο κεφαλοχώρια της περιοχής, τον Άγιο Πέτρο και το Καστρί και ανήκει στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας. Έχει πρόσβαση από την Τρίπολη ( 27 χιλιόμετρα) και από το Άστρος (45 χιλιόμετρα) μέσα από μια πανέμορφη διαδρομή και βρίσκεται μόλις  2,5 ώρες από την Αθήνα.

 

69

Απέναντι από την πλαγιά στην οποία είναι χτισμένο το χωριό, δεσπόζει ο Πάρνωνας με την απαράμιλλη ομορφιά του. Σε αυτά τα μέρη μπορεί κανείς να νιώσει την απίστευτη ηρεμία που προσφέρει η φύση, μακριά από τους θορύβους και την ένταση των μεγαλουπόλεων. Η ηρεμία και η ησυχία είναι το χαρακτηριστικό σημείο της περιοχής. Η κάθε εποχή του χρόνου έχει να σου προσφέρει και μια μοναδική εμπειρία. Η άνοιξη με τα ζωντανά  χρώματά της και τα πολυάριθμα λουλούδια της , το καλοκαίρι με την άγρια πρασινάδα του, το φθινόπωρο με το μελαγχολικό και πανέμορφο κίτρινο χρώμα των δέντρων και ο άγριος χειμώνας με τα πολλά χιόνια του, σου δίνουν να καταλάβεις πως ο τόπος ετούτος είναι ανέγγιχτος από την σύγχρονη μανία για ανάπτυξη.

Το χωριό δυστυχώς, όπως και τα περισσότερα χωριά της Ελλάδος, έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί. Η ανεργία και η εγκατάλειψη της πολιτείας για τα μέρη αυτά, οδήγησε τους νέους στα αστικά κέντρα  προς αναζήτηση δουλειάς. Κατά τους χειμερινούς μήνες οι μόνιμοι κάτοικοι είναι ελάχιστοι. Η τουριστική ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής βρίσκετε σε πολύ αρχικά στάδια.

62

Υπάρχουν πολλές όμορφες διαδρομές όπου μπορεί κανείς να κάνει τον περίπατο του. Η διαδρομή προς τον Άγιο Αθανάσιο και προς την τοποθεσία Αγιοπετρίτικα είναι κάποιες από αυτές. Πηγαίνοντας κανείς προς τα Αγιοπετρίτικα έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει την ομορφιά ενός δάσους γεμάτο καστανιές. Τα Αγιοπετρίτικα βρίσκονται προς το χωριό Άγιος Πέτρος, όπως φανερώνει και η ονομασία  και απλώνονται σε μια ολόκληρη πλαγιά ανάμεσα στον Έλατο και στον Άγιο Πέτρο.Κάτω από το χωριό περνά ο ποταμός Τάνος ο οποίος ξεκινάει από τα διάφορα ρυάκια που συγκεντρώνονται από τον Πάρνωνα και καταλήγει στο Άστρος. Οι πηγές είναι άφθονες τόσο στο χωριό όσο και στη γύρω περιοχή.

1

Από τα πιο όμορφα σημεία του χωριού είναι ο Άγιος Αθανάσιος και η Κάτω Βρύση.

Ο Άγιος Αθανάσιος βρίσκεται στο  πάνω μέρος του χωριού, 100 μέτρα από το τελευταίο σπίτι. Ό χώρος αυτός έχει διαμορφωθεί και αξιοποιηθεί από τον πολιτιστικό σύλλογο. Υπάρχει άφθονο νερό και δύο μεγάλες στέρνες τις οποίες χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι του χωριού για να ποτίζουν τα περιβόλια τους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Στο μαγευτικό προαύλιο μπροστά από το εξωκλήσι μπορεί κανείς να ξεκουραστεί και να απολαύσει τη θέα προς τα άλλα χωριά, ενώ κάθεται κάτω από τον υπέροχο ίσκιο που προσφέρουν τα πλατάνια που βρίσκονται εκεί.

Η Κάτω Βρύση

Η Κάτω Βρύση 500 μέτρα έξω από το χωριό στο δρόμο προς Άγιο Πέτρο είναι ένα έργο του πολιτιστικού  συλλόγου, το οποίο δημιουργήθηκε τα τελευταία 18 χρόνια. Η πέτρινη αυτή βρύση βρίσκεται μέσα σε μια καταπράσινη ρεματιά, γεμάτη από πλατάνια. Εκεί μπορεί κανείς να ξεκουραστεί από τον περίπατο του και να πιει δροσερό νερό.