ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 21/11/2024
Πρωτοβουλία για την προστασία του Πάρνωνα SAVE PARNONAS
Μια μεγάλη επιχείρηση εγκατάστασης ανεμογεννητριών βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή του Πάρνωνα. Ούτε ένα – ούτε δυο, αλλά οκτώ 8 τουλάχιστον έργα σχεδιάζονται στην περιοχή, για το ένα έχουν ξεκινήσει ήδη και δουλεύουν τα σκαπτικά μηχανήματα.
Ποια είναι τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη;
- Η περιοχή Ξηροκάμπι ανάμεσα σε Άγιο Πέτρο και Καστριτοχώρια θα κατακλυστεί από 24 Α/Γ (101 MW) του γιγαντιαίου έργου «MORES» της εταιρείας VOLTON που συνολικά περιλαμβάνει 71 Α/Γ σε 4 βουνά της Αρκαδίας και της Αργολίδας. Είναι το έργο για το οποίο ξεσηκώθηκε πριν λίγους μήνες η τοπική κοινωνία και κατέθεσαν αρνητική άποψη στη σχετική διαβούλευση όλοι οι φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Βόρεια Κυνουρία, αλλά και η Περιφέρεια.
- Στην περιοχή Ζυγός ανάμεσα σε Καστρί – Αγ. Πέτρο – Βούρβουρα – Καρυές σχεδιάζεται το έργο «ΔΡΑΜΠΑΛΑ» της εταιρείας EDF με 5 Α/Γ (18ΜW) και μονάδα αποθήκευσης ενέργειας (ηλεκτρικοί συσσωρευτές / μπαταρίες λιθίου φωσφορικού σιδήρου).
- Στις βουνοκορφές ανάμεσα στα χωριά Βούρβουρα – Α. Βέρβενα – Α. Κούτρουφα – Πηγαδάκια άλλη μια βιομηχανική εγκατάσταση με την ονομασία «ΤΑΡΝΑΡΑ» της ίδιας εταιρείας με 6 Α/Γ (18ΜW) και μονάδα αποθήκευσης ενέργειας (ηλεκτρικοί συσσωρευτές / μπαταρίες λιθίου φωσφορικού σιδήρου.
- Σε απόσταση αναπνοής από το χωριό Καστρί και κολλητά στο έργο «ΔΡΑΜΠΑΛΑ» πράσινο φως έχουν πάρει 3 ακόμα θηριώδεις Α/Γ (15 ΜW) που θα αποτελούν την εγκατάσταση με το όνομα «ΒΙΓΛΑ» της MOTOR OIL.
- Όλα τα Καστριτοχώρια αλλα ειδικά το χωριό Μεσορράχη ήδη βλέπουν και ακούν το εργοτάξιο του έργου ΚΟΥΚΟΥΡΑΣ 2 της εταιρείας ΕΝΤΕΚΑ, με 5 πελώριες A/Γ των 200 μέτρων ύψος (29,5MW) στην περιοχή Προφ. Ηλίας – Κούκουρας – Νεραϊδοράχη, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει να κατασκευάζεται.
- Και σε Άστρος – Κ. Βέρβενα – Ξηροπήγαδο οι μπουλντόζες ετοιμάζονται να αλώσουν το βουνό Ζάβιτσα για να δημιουργηθεί η εγκατάσταση με την ονομασία «ΤΗΜΕΝΙΟ» της εταιρείας ΙΝΤRΑΚΑΤ, με 7 Α/Γ (32 MW).
- Τέλος, καθώς ανηφορίζουμε από το οροπέδιο της Τρίπολης στον Πάρνωνα (στο ύψος των Άνω Δολιανών) θα αντικρύζουμε αριστερά μας 8 ανεμογεννήτριες (16,4 MW) με την ονομασία «ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΟΖΑΚΑΣ» και δεξιά μας άλλες 4 με την ονομασία «ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ» (10,4 MW) όλες της εταιρείας ΕΝΕΡΚΑ ενώ μην ξεχνάμε ότι σε πολύ κοντινή απόσταση ήδη λειτουργούν 2 βΑΠΕ (σύνολο 8 Α/Γ) με παλιότερες και μικρότερες ανεμογεννήτριες σε Κούτρουφα-Α.Βέρβενα και στο Δραγούνι.
Αν αθροίσουμε τα σχεδιαζόμενα έργα μαζί με αυτά που ήδη λειτουργούν, μιλάμε για 70 τουλάχιστον ανεμογεννήτριες που θα παράγουν συνολικά περίπου 250 MW ηλεκτρικής ενέργειας, ένα νούμερο που αντιστοιχεί στις ανάγκες κατανάλωσης μιας τεράστιας αστικής περιοχής. Ο ορεινός όγκος του Πάρνωνα καλείται να επωμιστεί ένα δυσανάλογο βάρος «πράσινης ανάπτυξης», το οποίο όπως φαίνεται δεν προορίζεται ούτε για τοπικές ανάγκες, ούτε για τις ανάγκες της Πελοποννήσου, αλλά για εξαγωγή.
Όπως βλέπουμε, μερικές από τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες έχουν επικεντρωθεί στην περιοχή μας και σχεδιάζουν έργα, για τα οποία σε μεγάλο βαθμό δεν έχει ενημερωθεί η τοπική κοινωνία. Δημόσιες δασικές εκτάσεις θα μετατραπούν σε τεράστια εργοτάξια, χιλιόμετρα οδικών έργων θα χαραχτούν σε απάτητα βουνά, εκτεταμένες ισοπεδώσεις και εκβραχισμοί θα ανατρέψουν το ανάγλυφο και θα επιφέρουν αλλαγές με άγνωστες συνέπειες. Οι συνέπειες είναι χωρίς επιστροφή και οι αλλοιώσεις στο τοπίο μόνιμες. Δεν μπορούν οι περιοχές μας να αντέξουν το βάρος αυτών των βίαιων αλλαγών.
Η Πρωτοβουλία για την προστασία του Πάρνωνα – SAVE PARNONAS γεννήθηκε με σκοπό την αποτροπή της καταστροφής του Πάρνωνα από τη λαίλαπα των βιομηχανικών εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες πρόκειται να κυκλώσουν χωριά και οικισμούς. Η πρωτοβουλία είναι ανοιχτή σε κάθε πολίτη, κάτοικο ή φίλο του Πάρνωνα και φορέα που έχει αντιληφθεί ότι πρέπει να σταματήσει η καταστροφή και είναι διατεθειμένος να δράσει.
Δεν δεχόμαστε να γίνει ο Πάρνωνας μια τεράστια μπαταρία για λογαριασμό μεγάλων πολυεθνικών ενεργειακών ομίλων. Και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου, αφού ήδη στα έργα που παίρνουν άδεια εγκατάστασης προβλέπονται και σταθμοί αποθήκευσης ενέργειας, μεγάλες βιομηχανικές μπαταρίες δηλαδή.
Όπως αντιπαλέψαμε όλοι μαζί το σχέδιο MORES, πετυχαίνοντας να καταγραφεί ένα πάνδημο ΟΧΙ των πολιτών και της μεγάλης πλειοψηφίας της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης στη διαβούλευση για τη Μελέτη περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, έτσι και τώρα πρέπει να υψώσουμε φραγμό στα έργα που βρίσκονται στη φάση της αδειοδότησης. Για το λόγο αυτό είμαστε έτοιμοι να προσφύγουμε κατά των σχετικών αποφάσεων (ΑΕΠΟ) των έργων «ΔΡΑΜΠΑΛΑ» και «ΚΟΥΚΟΥΡΑΣ 2», χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο νομικό τρόπο. Καλούμε δε όλους σε επαγρύπνηση και ευαισθητοποίηση γύρω από το θέμα ώστε να αποτρέψουμε κάθε πιθανή απόπειρα εγκατάστασης βιομηχανικών ΑΠΕ στον Πάρνωνα.
Για την καλύτερη ενημέρωση και συντονισμό ΚΑΛΟΥΜΕ όσους και όσες ενδιαφέρονται για την
προστασία του Πάρνωνα στην ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ που συνδιοργανώνει η Πρωτοβουλία μας με την Κοινότητα Αγίου Πέτρου, τον Σύλλογο Αγιοπετριτών Αττικής και τον Πολιτιστικό και Φυσιολατρικό Σύλλογο Αγ. Πέτρου, την ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, στον ΑΓΙΟ ΠΕΤΡΟ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ.
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ
ενάντια στην εγκατάσταση βιομηχανικών ΑΠΕ στον Πάρνωνα
Κυριακή 24/11 -12:00
Άγιος Πέτρος Κυνουρίας / Κοινοτικό Κατάστημα
Πρωτοβουλία για την προστασία του Πάρνωνα – SAVE PARNONAS
saveparnonas@gmail.com