Χρόνια Πολλά, Ανάσταση και του Αγίου Αθανασίου

Χρόνια Πολλά, Χριστός Ανέστη

 
Η σημερινή μέρα είναι διπλή γιορτή για το Σύλλογο μας , τους συμπατριώτες και φίλους μας.  Η γιορτή της Αναστάσεως αλλά και η ανοιξιάτικη γιορτή του Αγίου Αθανασίου  που γιορτάζει το εξωκκλήσιο του προστάτη του Συλλόγου μας, Αγίου Αθανασίου.

Οι εικόνες από την σημερινή ανοιξιάτικη ηρεμία δεν θυμίζουν τίποτε από τις εποχές του διήμερου πανηγυριού του. Τότε που το μικρό τότε προαύλιο κατακλυζόταν από κόσμο από όλη την περιοχή. Το γλέντι ξεκινούσε από την παραμονή και τελείωνε τη μέρα της γιορτής το βράδυ, με το φως τον λαμπαδοφοριών αλλά και  βέβαια στις μέρες του γράφοντος με ηλεκτροφωτισμό.


Κυρίαρχη παρουσία στο πανηγύρι του Άγιο Θανάση οι τοπικοί οργανοπαίχτες. Πάντα ο συντονιστής της ορχήστρας ο    Θανάσης Αθανασούλιας (Σούλης Κονταλώνης) με το βιολί του. Και μαζί του για πολλά χρόνια οι Βουρβουραίοι, ο Νικολάκης Σαμαρτζής με το κλαρίνο του , ο μπαρμπα-Πάνος στο λαγούτο και ο Σωκράτης με την κιθάρα του.  Αλλά πολλές φορές την παρουσία τους έδιναν και ο Παναγιώτης Γιατρίδης από το Καστρί με το λαγούτο του , ο Τσιούλκας (Κυριαζής) από την Ωριά στο κλαρίνο  και ο  Τάκης ο Πέρρος από τον Πλάτανο με το λαγούτο του.

Ο κόσμος έφτανε με τα πόδια ή τα ζώα τους.  Πάντα παρόντες  οι Ωριάτες, οι Καρατουλιάνοι, οι Αγιοπετρίτες  οι Αγιονικολαϊτες. Οι τελευταίοι έρχονταν  από το αυλάκι (αρδευτικό κανάλι και μονοπάτι ταυτόχρονα) όπως το λέγαμε.

Παλιότερα λέγανε οι πιο παλιοί το γεγονός διατυμπανιζόταν με  τους κρότους από τα “μάσκουλα”(κανονάκια)  που τα δανείζονταν από την Αγιά Παρασκευή στο Καστρί

Τότε που τραπέζια δεν υπήρχαν και τα καθίσματα ήταν ελάχιστα σκαμνιά. Το κρέας σερβιρόταν στην λαδόκολλα και η παρέα έπινε με την ίδια κούπα κρασί. Η κούπα ήταν ένα μεγάλο γυάλινο και βαρύ ποτήρι σαν νεροπότηρο. Αν υπήρχαν 20-30 κούπες ζήτημα ήταν, οι οποίες και ανακυκλώνονταν από παρέα σε παρέα. Και άλλες φορές όταν το κέφι άναβε ο χορός ενισχυόταν με κρασί κατευθείαν από τη γυάλινη νταμιτζάνα (το γαλόνι όπως το λέγαμε).

Ωραία Χρόνια πράγματι.

Ευχόμαστε σύντομα να μπορέσουμε σύντομα να ξαναβρεθούμε στη γιορτή του Άγιο Θανάση στην καλοκαιρινή μορφή της με την γιορτή του Συλλόγου μας.

Χρόνια Πολλά σε όλους, Χριστός Ανέστη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *